günaydınnnnn!sendromsuz bir pazartesi ve musmutlu bir hafta sizlerin olsun dostlarım.bugünlerde yiyecek sektöründen gidiyorum ya hadi devam edeyim dedim:))elma sirkesi yapımını paylaşayım.yapımı kolay.
önce malzemeler:
*1 çay bardağı sirke(geçen yıllardan yine kendi yaptığınız.eğer yoksa iyi kalitede emin olduğunuz bir markanınkini kullanın)
*su (2 kiloya 1 litre)
* bal (1 lt 'ye bir kaşık)
*ve önce yapılan sirkenin üzerinde bulunan beyaz bar (katman) ya da ne denirse:)
yapılışına gelince:önce elmalarımızı çekirdeklerini çıkararak doğruyoruz.ardından sirkeyi kayacağımız kavanoza diziyoruz.üzerine aldığı kadar su ekliyoruz (kaynatılıp soğutulmuş).ardından o beyaz katman/barı koyup son olarak da balı ekliyoruz ve ağzını pamuklu bir bezi iple bağlayarak kapatıyoruz.ve sirkemiz tamamdır artık sadece olmasını bekleyeceğiz ki bu yaklaşık 3-4 ay sürüyor.aslında bulunduğu ortam bu süreyi etkiliyor.:)bu süre sonunda sirkemizi açıp süzeceğiz ve ardından tekrar aynı kavanoza ve kavanozu yıkamadan koyacağız.bu süreci anlamanın en kolay yolu çevresinde meyve sineklerinin ve sirke kokusunun olması.bu arada yazmayı unuttum kavanozun cam olması gerekiyor.
malum hazır sirkeler bir kaç saatte yapılıp olgunlaştırılıyor tıpkı tavukları 6 ay yerine 1 ayda büyütülmesi gibi.bu yüzden kolaylıkla evde yapmak daha mantıklı değil mi?hem ben sirkeyi bulaşık makinesinde,sebzeleri yıkarken ve temizliktede kullanıyorum.farklı meyvelerden de deneyeceğim.ama memleketten gelmesini bekliyorum.zira meyve organik olunca sağlık ve tat açısından daha iyi.bu arada meyveniz organikse sakın yıkamayın.çünkü kabuğunda doğal bakterilerin olması gerekiyor mayalanma için.ama değilse ilaç vardır.yıkayın ve mutlaka bekletip öyle yapın.umarım yapmak isteyenlere faydalı olmuştur.biz yıllardır kendimiz yapıyoruz.hatta gülden bile yaptık.tavsiye olunur.sevgi ve selamlarrrrrrr!
bu hafta sonu bahçedeki elmaları topladık bu tarif iyi oldu bende deneyeyim paylaşım için teşekkürler....
YanıtlaSilrica ederim eğer yardımım olduysa ne mutlu.kolay gelsin diyorum öznurum.sevgiler.
Silelma sirkesini geçen sene bende yapmıştım ama bu sene yapamadım sen iyi yapmışsın canım gerçektende insanın evinde yaptığı şeyi tüketmesi gibi yok...
YanıtlaSilsevgiler...
kesinlikle öyle.teşekkür ederim canım.sevgiler.
SilCanım ellerine sağlık süpersin :)
YanıtlaSilAfiyetle yiyin inşallah :)
Benm sirkeyi kullanım alanlarım çok az eşimde hiç sevmez o yüzden hiç uğraşmadım şimdiye kadar.
Ama doğalı her zaman en iyisi :)
Sevgiler....
teşekkür ederim gülaycığım.açıkcası bende salatada kullanmam.bende çocuklarda sevmiyoruz.ama diğer şeylerde çook işe yarıyor:)
SilRahmetli babaannem hep evde yapardı sirkeyi. Biz çocuklar elmanın kabuğunu yemezdik,asıl faydalı yerinin orası olduğunu bilmezdik herhalde annemler de bilmezlermiş ki ısrar etmezlerdi. Tam elmadan değil de bizim yemediğimiz kabuklardan yapardı babaannem sirkeyi.
YanıtlaSilŞimdi eskileri daha iyi anlıyorum.
Teşekkürler bu yararlı paylaşım için.
rica ederim faydalı olduysa ne ala.bizde elma gani gani olduğıundan bahçelerde tüm atılıyor ama asıl kabuklarıyla çok daha güzel olduğunu duymuştum.teşekkür ederim.sevgiler..
Silellerinize sağlık doğal olması harika zaten şimdiden afiyet olsun sevgiler...
YanıtlaSilteşekkür ederimmm.selam ve sevgiler..
SilBen elma kabuklarından yapmıştım bir yıl. O da olmuştu. Miktar kullanmamıştım ama içine bir iki tane çiğ nohut attığımı anımsıyorum. Direk elma kabuklarını suya basmıştım. Bu ilginç bir tarifmiş....
YanıtlaSilelma kabukalırından olanıda biliyorum ve şahane oluyor.memlekette elma bol olduğundan böyle yapıyoruz sanırım:)teşekkür ederim.sevgiler..
SilAslı on marifet sensin.Maşallah Alanay abla.şifa olsun.
YanıtlaSilteşekkür ederim feyzacığım.sevgiler..
SilSirke yapmak ne kadar kolaymış,ben de deneyeceğim. Paylaşım için teşekkürler :)
YanıtlaSil:)evet kolay.kolay gelsin şimdiden.ben teşekkür ederim.sevgiler..
Silevde sirke yapmak hiç aklıma gelmezdi ,kolaymış da tabi önce denemek lazım ,güzel de anlatmışsın canım benim ellerine sağlık
YanıtlaSilSirkenin temizlikten tut sağlığa kadar faydalarını biliyordum kendi yaptığın doğal sirke ile bu daha da bir başka olur.
teşekkürler tarif için Dolunay'cım kocaman öpüldün :)
bende seni kocaman öpüyorum tabiki kirpi ve samurayıda:) çok teşekkür ederim fatoşum.sevgiler..
SilDolunaycigim..ben elma sirkesini yeni tuttum..ama bögürtlen, seftali sirkelerim su an alkole dönüsmüs durumda..sirkeden önceki asamaya ulastim yani :) alkolik sirke anasi sirkeye dönüstürecek insallah..sirkeanai olusmaya basladi..benim önceki sirkem olmadigi icin sifirdan basladim.. Bögürtlenlerin üstünü kapatacak kadar su koydum..biraz da pirinc attim..nohut yoktu.. Bal sirkei de oluyormus..deneim kalmis kararmis muzdan..ama alkole dönüsme esnasinda bozuldu.. Sen de deneyebilirsin.. Bundan sonra sirada ayva var..bulursam bir de armut.. Üzüm de güzel olur.. Ilac atilmamislari bulmak gerek.. Sevgiler.. Bu arada kimi tutucu kesim icinde alkol olan sirkeyi istemem diyor.. Biraz gülümsüyorum bu konusmalara..bu isin kimyasinda var.. Mevye önce alkole dönüsecek kimsonra sirke anasi onu sirkeye yani asetik asite cevirsin.. Yani alkol olmadan sirke olmaz dogal sirkede.. Ama pes ediyorum birsey diyemiyorum bazen insanlara.. :)
YanıtlaSilya çok kızıyorum.oysa sağlık için bir çok alanda kullanılıyor.alkolü içki içmek amacıyla kullanmakla sirkenin mayalanmasının ne alakası var!bu arada ne çok şey yapmışsın.bak merak ediyorum.laptopun bir an evvel gelsin ve paylaş.teşekkür ediyorum.diğer önerilerinden ayvayı ve üzümü deneyeceğim.sirkeden ziyade meyve konsantresi yapmayı planlıyorum.bakalım.
Silne güzel eline sağlık alanaycım, afiyetle yiyin, böyle kendi salçasını, sirkesini yapanlara, turşu kuranlara, biber vs. kurutanlara ne imreniyorum ah tembellik içimden geçse de teşebbüse geçemiyorum:)))))
YanıtlaSilsevgilerimle
:)) istesen alasını yaparsın müjdem biliyorum.:))sevgiler ve selamlar benden..
Sil