12 Ekim 2013 Cumartesi

Bir Kaç Tarif:Muhamara-Fellah Köftesi-Köy Köftesi-Karnıbahar Kızartması falan filan yani :))

 size bu gün bir iki tarif yazacağım.biri meze diğeri ise çok yönlü hamurdan yaptığımız fellah köftesi ,köy köftesi,içli köfte falan :).önce muhamaradan başlayalım:

MUHAMARA
malzemeler:  kepek/çavdar ekmeği,biber salçası,nar ekşisi,pul biber,nane,kekik,zeytinyağı,sarımsak,ceviz
yapılışı: ekmeğin bayat olması gerekiyor baştan söyleyeyim.ekmekleri ufalıyoruz (ki ben önceden hep kurutuyorum bayat ekmekleri) salçayı,yağı,ve diğer tüm malzemeleri koyup yoğuruyoruz.bu kadarrr!:)) benim verdiğim tarif bu kadar olur.ölçü vermedim çünkü yıllar önce tarifi aldığımda kafama yazmışım her seferinde elimdeki ekmek miktarına göre ayarlıyorum.resimlerde yarım paket diyebileceğim çavdar ekmek var ve yine resimdeki miktar kadar muhamara çıktı.yemesi keyifli yapımı kolay bir tarif tavsiye ederim.
                 






gelelim diğer tarif olan fellah köftesine:
malzemeler: 1kg bulgur,2 yumurta,tuz,un ve su
yapılışı:önce bulguru ılık su ile ıslatıp şişmeye bırakıyoruz.


su miktarını ise bulgurun üzerine çıkmayacak şekilde ayarlıyoruz.daha sonra içine yumurtaları kırıp (bu arada ben bir kilodan yaptığım için 2 yumurta yazdım eğer bulgur daha az olursa bir yumurta yeterli) tuzu ekleyip karıştırıyoruz.


sonrasında yavaş yavaş un serperek yoğurmaya başlıyoruz.burada hamurun olup olmadığını anlamanın en kolay yolu su dolu bir bardak yada kaseye koyduğunuz bir parça hamur eğer dağılmıyorsa olmuş demektir.



sonrasında hamurumuzdan küçük parçalar koparıp yuvarlıyor ve sonrada üzerine parmağımızla hafifçe basıyoruz.bu kez canım uzun şekilde istediği için ben böyle yaptım.(hamuru yuvarlarken su yerine yağ kullanıyorum böylece tepsiye felan yapışmıyor)hamuru yaparken tencereye su koyup kaynatıyoruz.şekillendirme işi bitince köftelerimizi suya atıp haşlamaya bırakıyoruz.köfteler haşlanırken biz sosunu hazırlıyoruz.sos için zeytinyağı ve tereyağını karışık kullanıyorum ben.yağın içine yarım ay doğradığımız iki baş soğanı katıyoruz,pembeleşen soğanlara,pul biber,biber ve domates salçası karıştırıp pişirdikten sonra haşlanan ve süzdüğümüz köftelerin  üzerine döküp karıştırıyoruz.son olarak servis tabağına aldığımız köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz .afiyetle de yiyoruzzzz:)isteyen kıyılmış maydanozda koyabilir çok yakışıyor.


tabiki ben 1 kilo bulgurla yapınca hamur çok oldu kalanını kapaklı kaba koyup buzdolabına kaldırdım.2 gün sonra köy köftesi ve içli köfte yaptım.nasıl mı? köy köftesini iki türlü yapablirsiniz.birincisi salçalı ikincisi de yoğurtlu.her ikisini de yapmak için hamurdan minik parçalar koparıp yuvarlıyoruz.


salçalı yapmak için tencereye yağ koyup ardından nane,salça pul biber ekleyip sıcak su katıp kaynatıyoruz.kaynayan salçalı suya haşlanmış nohut ve köfteleri ekleyip birlikte aromaları birbirine karışıp köfteler haşlanana kadar pişiriyor ve sonrasında afiyetle yiyoruz.ben yarısını yedikten sonra aklım agelip tabağımda kalının resmini çektim:)) eh söylüyorum benim sunumlarda iş olmaz yemek bloğu değilim zati iddiamda yok.birde nohut yoktu hazırda haşlanmış ben yarma koydum:)) yani oda oluyor diyim ben size .


yoğurtlusunu ise şöyle yapıyoruz.bir tencereye su koyup kaynatıyoruz sonra yoğurt çorbasına yaptığımız sosun aynısını ekliyoruz(yani yoğurt,un ve yumurta) kaynadıktan sonra yine nohut ve köfteleri ekleyip pişiriyoruz.son olarak yağ içinde nane kızdırıp üzerine döküp afiyetle yiyoruz.bunu üniversitede okurken birinci yılımda kaldığım gazi kız yurdu aşçısından öğrenmiştim:) çok severdim o da sağolsun çok yapardı:)


köy köftesi hamurumu bitirmeye yetmeyince azıcıkta içli köfte yaptım.aslında içli köftenin dış hamuruna da et katarız biz.hemde 2 kere çekilmiş et.ama bu kez sivas usülü yapayım dedim ve sadece içini hazırlarken kıyma koydum.normalde yumurta şeklinde yaptığım köftelerim bu kez yuvarlak ve azıcık yassı oldu çünkü hamurum dolapta 2 gün kalınca yumuşamıştı.iç için kıyma,salça,pul biber,soğan,maydanoz ve cevizden oluşan malzemeleri sırasıyla yağ-soğan-kıyma-pul biber-salça-maydonoz katarak pişirdikten sonra elimizde açtığımız köfte hamurunun içine doldurup kapatıyoruz.kaynayan suya atıp haşlıyor ardından süzüyoruz.son kez de yumurta azıcık su ve undan oluşan helleyi hazırlayoruz. haşlanmış köfteleri helleye batırıp kzıgın yağda kızartıp kağıt havlu üzerine alıp fazla yağı emdirdikten sonra dayanamayıp afiyetle yiyoruzzz.:)


bu arada bayat ekmekleri kurutup rondoda kendi galeta unumu yapıyorum çoğunuz yapıyorsunuzdur.


geçenlerde karnıbahar haşlayıp kızartmasını yapıyorken aklıma geldi.haşlanmış karnıbaharları helleye bulayıp (helle:un,yumurta,su karışımı) ardından bu galetaya bulayıp (galetanın içinede pul biber,karabiber falan attım)öyle kızarttım.nefis oldu tavsiye ederim.


muhamaranın dışında birde domates ezmesi yaptım ki tüm akşamımı aldı hala sırtım ağrıyor ama o telaş içinde tek fotoğraf çekmemişim.oysa nasılda güzel yapmışım .ha ha kendimi övmezsem olmazdı.ama valla çok güzel oldu.:))

ya ne uzun bir yazı oldu :)yoruldum valla.ben gidip azıcık seboyla oynayayım:))



37 yorum:

  1. ellerine sağlık canım afiyetler olsun...karnabaharı denicem canım dediğin gibi ..hayırlı bayramlar ...o göz kırpan tatlı şeyi mıncıkladım bak burdan maşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim mormenekşem.:) senin yerine bol bol mıncıkladım emin ol :))

      Sil
  2. Ellerine sağlık Alanay'cım hepsi çok güzel gözüküyor.İçlerinde sirtek fellah köftesini yemiştim ve çok hoşuma gitmişti...Artan köfteleri değerlendirmenin yoluda çok güzelmiş..Tekrar ellerine sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim bağnucum.bende de kocaman sevgi ve selamlar...

      Sil
  3. Güzel tariflerin için teşekkürler,denemeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) rica ederim.şimdiden kolay gelsin çiğdemciğim.sevgi ve selamlar...

      Sil
  4. Alanaycım, fellah köftesini ben de tesadüfen (vejeteryan yemekler ararken) bulmuş yapmış çok beğenmiştim, yalnız biraz zahmetli bir yemek, eline sağlık canım, var ya resmen karnım acıktı akşam akşam:))))afiyet bal olsun Sebo'yu burnundan öptüm iyi oyunlar..:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) valla sana hak veriyorum çünkü ne zaman yemek bloglarına dalsam fena oluyorum pis huyum var hemen acıkıyor ve canım çekiyor:)) o yüzden affet benii.ama inşallah bir gün sana yaparım afiyetle yersin.seboyu öptüm bile...:)

      Sil
  5. Ayy ben de Seboyla oynamak istiyorummm..:))
    Ellerinize sağlık çok maharetlisiniz Dolunaycığım..
    Muhammaraya Antakya da cevizli biber derler. Çok yaparım ben de.. Fellah köftesini de çok severiz çok sık yaparız.. Bizim oraların yemeklerini yapıyorsunuz siz de maşallah..
    Çok çok öpüyorum afiyetler olsun..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) senin yerine oynadım emin ol özlemim.:) zaten nerede görse yatıyor önüme tabi batuştan fırsat bulursa:))muhamaranıj diğer adını bilmiyordum iyi oldu öğrendiğim:)bende çook öpüyorum.ve teşekkür ederim.sevgiler..

      Sil
  6. Fellah köftesine bayılırım anne tarafım Safranbolulu orda fellah köftesine fakir kız köftesi derler yani en azından bizimkiler öyle diyor.İçinde et olmadığı için böyle bir isim takmışlar sanırım. Hepsi de iştah kabartıyor elinize sağlık...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesin et olmadığındandır:)) teşekkür ederimmm.sevgi ve selamlar...

      Sil
  7. Same smakowite kąski:) oj chciałabym kiedyś tego spróbować w Turcji :)
    pozdrawiam kochana i dobrego dnia;(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) denemek istediğinde aklına takılan olursa elimden geleni yaparım.teşekkür ederim barbara.sevgi ve selamlar...

      Sil
  8. Ayy Alanay abla.ellerine sağlık.Ben çok severim Fellah köftesini.Mersindeyiz.Yapar her halde kayınvalidem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah yapar.hem sen söylersen neden yapmasın.şimdiden afiyet olsun ve iyi gezmeler.sevgiler..teşekkür ederimmm (unuttum da):))

      Sil
  9. Ellerine saglik canim bende severek yapiyorum bunlari birde karnibaharin hamuruna su yerine soda ekle tadi daha baska oluyor sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımmm bak bunu bilmiyordum.bir dahaki yaptığımda deneyeceğim.teşekkür ederim canım.sevgiler..

      Sil
  10. sana daaaaa keyifli bayramlaaar.
    :)

    yemeklere de gündüz bakıyim.
    yoksa şimdi tost yapmam gerekir.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) sana da iyi bayramlar deep.teşekkür ederim.sevgiler.

      Sil
  11. Yazını okuyalı kaç gün oldu yanıtlamak için fırsat bulamadım bir türlü artık yazdım yazdım yoksa bayramda kaynayacak gidecek :)
    Canım benim neler yapmışsın sen öyle gözlerime inanamadım . Resmen döktürmüşsün.
    Muhamarrayı hiç denemedim hani ekmek yenmeyince bu tarz şeyler bizim evde pek ilgi odağı olmuyor:, olamıyor)
    AMa fellah köftesi ve hamurundan yapılan diğer şeyler.
    Ben hamurunu tutturmakta zorlanıyorum o yüzden püf noktsaı benim çok işime yarayacak :)
    Hepsi çok güzel ve lezzetli:)
    Ellerine sağlık.
    Öncelikle maşallah diyeyim sonrada bunları yapıyor ama hiç birini sen yemiyorsun değilmi ???
    yoksa bu kadar zayıf kalman imkansız :)
    Nedir sırrın :)
    Seboyu yemek lazım. Nasıl bir poz bir duruş o öyle :)
    Şİmdiden iyi bayramlar canım.
    Senin temennini sana sunayım :)
    Neşeli hatta çılgın bir bayram geçirmeni diliyorum canım :)))
    Kocaman kocaman öpüyoruuum :)))))))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yemez olur muyum gülayım hemde iyi ve sıkı yerim :) ama bende sinir ve hareketlilik var ya ondan heralde almıyorum kilo fazla.teşekkür eder,m canımcım iyi bayramlar...

      Sil
  12. Ellerine sağlık canım, tarifler birbirinden güzel, hepsinden canım çekti:) Mutlu, huzurlu bir bayram dilerim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) bunu için üzgünüm füsunum bendede aynı etkiyi yapıyor o yüzden yemek bloglarına yapacağı zaman gidiyorum:) teşekkür ediyorum.sana da harika bir bayram geçirmeni diliyorum ailece.sevgi ve selamlar..

      Sil
  13. Sana da İYİ BAYRAMLAR. Karnım kurt gibi acıktı,sayende .:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) bunun için üzgünüm bahçe perim.teşekkür ediyorum.mutlu ve sağlıklı bayramlar sanada...

      Sil
  14. Alanayım nasıl enek vermişsin çok zor bir tarif epey uğraşmak lazım. Ama sonuç nefis tabiki :) ellerine sağlık.
    Seboyu öpüyorum çok şeker ya :)
    Hayırlı ve nutlu bir bayram geçirmenizi diliyorum canım benim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslıcım canım benim merhaba.bu sıralar (biliyorum yoğun ve yorgunsun) uzaksın blog dünyasından.özlüyorum seni.çok teşekkür ediyorum.sana muhteşem geçecek bir bayram diliyorum.sağlıklı mutlu ve hayırlı olmasını temenni ediyor ve çoook öpüyorum.

      Sil
  15. Dolunaaaay.. Sen bunları nereden biliyorsun. Hele de fellah köftesi.. Ah nasıl da istedi canım şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) valla anacığımdan öğrendim gülsüm ablacığım.kıyamam sana yaaa.inşallah bir gün yapmak ve sana ikram etmek nasip olur.çook öpüyorum seni.iyi bayramlar.

      Sil
  16. elinize sağğlık :) iyi bayramlar :)

    YanıtlaSil
  17. Hepsi çok güzel görünüyor ellerine sağlık bizimde bulgurlu köftelerimiz çok meşhurdur aynı bulgur hamurundan burada burada belki yüz değişik köfte yaparız:)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) evet bir kaç tanesini biliyorum.teşekkür ederim öznurcum.çok öpüyor ve bayramını kutluyorum.sevgiler..

      Sil
  18. şu helle ve galetalı kızartmayı hemen yapıcem bu tatilde.
    :)
    eline sağlık maşallah. beline de sağlık tabee.
    :)
    sebo o foto ne ya, yeniyo mu o sebo.
    :)

    YanıtlaSil
  19. tamam yap, yapınca söyle ama :)
    teşekkür ederim.
    dipnot:sebo yenmiyor ama iyi sıkıştırılıyor :))

    YanıtlaSil
  20. tek kelime ile nefis görünüyor....
    sizinki kadar güzel olmasada bu da benim fellah köfte tarifim
    incelerseniz memnun olurum :)

    YanıtlaSil

yorum yazan parmaklar incinmesin:)