26 Nisan 2013 Cuma

URGAN AMFORA

günaydınnnn!Ankara dan hepinize selamlar olsun dostlar.hayırlı cumalarınız olsun...sağlıkla bereketle mutlulukla geçsin gününüz...
urgandan deneme yapmaya devam ediyorum.amfora denemek istedim.ilk olduğundan istediğim kadar iyi olmadı ama bundan sonra çok daha farklı tasarımlar yapabileceğimi biliyorum.. kase yada tabağa göre daha zorlayıcı yapması ama sonucu zevkli.benim hoşuma gitti yani:) amforaların formlarını oldum olası çok severim.




amfora:
İki kulplu, dibi sivri, dar boyunlu, karnı geniş testi. Köken;
Fransızca; amphore, Yunanca; αμφορέας 

Milat öncesi dönemde dahi çömlek kullanılarak yapılan amforalar, zeytinyağından şaraba birçok farklı maddenin taşınması için yaygın bir biçimde kullanılmıştır. Gövdesi geniş olmasına rağmen boyun kısmı daha dar olan amforaların en belirgin özelliği boyun bölgesinden sonra çömleğin dibe doğru daralmasıdır. İki tarafında da kulpu olan amforalar bu yapıları ile hem estetik açıdan farklı bir görsellik hem de kolay taşıma sebebiyle işlevsel bir kullanım sunmaktaydı. Eski Yunan medeniyeti tarafından birçok farklı çeşitte üretilen ve çok yaygın bir biçimde kullanılan amforalara “Yunan Çömleği” de denmektedir. Eski Yunanca “çift taraflı” manasına gelen amphi ile “taşımak” anlamındaki pherein tabirlerinin birleşmesinden oluşan amfora kelimesi, Akdeniz coğrafyasında var olmuş farklı medeniyetlerin diline de girmiştir.
Günümüze dek yapılan arkeolojik çalışmalar sayesinde farklı dönemlere ait birçok farklı amfora çeşidi bulunmuştur. Genel kullanımı açısından zeytinyağı ve şarap taşınması için üretilen amforalar ayrıca tahıl ve zeytin saklamak için de kullanılmıştır. Amforanın ağzının hava almayacak şekilde kapatılması ile bu çömlekler tahılların ve zeytin bozulmadan uzun süreli olarak saklanabilmesine olanak tanıdığından, yiyeceklerin depolanması için de önemli bir araç olarak görülmüştür. Daha sonraki dönemde bilhassa Romalılar tarafından çok sayıda üretilen amforalar, ülkenin farklı yerlerinde üretilen şarapların şehirlere taşınması ve burada uzun yıllar boyunca saklanması için kullanılmıştır. Attika Ölçüsü adı verilen bir standarda göre üretilen bu amforalar, yaklaşık olarak 39 litre hacme sahiptir. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda amforaların anıt mezarlar için de önemli bir figür olduğunun anlaşılmasını sağlamıştır. Ülkemizin de binlerce yıllık medeniyetler tarihine sahip olduğu düşünüldüğünde, Anadolu coğrafyasının birçok farklı amfora türüne ev sahipliği yapması şaşırtıcı değildir. Günümüzde Sinop ili içinde kalan coğrafya, özellikle Antik Dönemin en önemli amfora üretim merkezlerinden biriydi.



2 yorum:

  1. Por fin puedo comentar tus trabajos, llevo una semana sin poder hacerlo, muy bonito.
    Bss.

    YanıtlaSil
  2. sevgili alanaycim...bu ne degisik bir calisma olmus
    okulda bende buna benzer bir calisma yapmistim
    ciceklere sekil vererek cok hos bir objenin ustunu kaplamistim...uzun zaman once
    ellerine gonlune saglik
    sevgiler

    YanıtlaSil

yorum yazan parmaklar incinmesin:)