24 Şubat 2013 Pazar

Turkuaz Efektlerle Kapı Süsü



TURKUAZ

"TÜRK" kelimesinden türemiş, Türk kültüründe önemli bir yeri olan, Açık mavi ile yeşil arasında tam kıvamında camgöbeği renginin hafifçe yeşil tonudur . Turkuaz,(Türk Yeşili). Renk turkuaz taşının rengi sebebiyle bu ismi almıştır. "Turquas", "Turqois", "Turcuaiz", diye geçer avrupa dillerinde. Hepsi Türk rengini işaret eder.
Irak Türkmenlerinin bayrağında, Türk cumhuriyetlerinin birçoğunun bayrağında bulunur.
Ülkemizde de Cumhurbaşkanlığı muhafız alayı askerlerinin üniformalarının rengidir. En çok da TÜRK askerine yakışır. 
Bütünsel tıp döneminde turkuaz renginin hastaları sakinleştirici etkisinden yararlanılmıştır; özellikle panik atak veya maniye eğilimli hastaların tedavisinde kullanılmıştır. Daha hafif derecede olmak üzere önemli psikiyatri hastahaneleri de turkuaz ve maviyle yeşilin öteki tonlarını hastaları rahatlamak üzere duvarları bu renklere boyayarak kullanmaktadır.  Canlandırıcı ve serinletici psikolojik özellikleri bulunmaktadır. Fizyolojik olarak ağrı kesici özelliği vardır. Turkuaz, dikkatlerin kişi üstünde toplanmasını sağlar. Duygu ve düşüncede saflığı, iletişime açık olmayı temsil eder. Genç ve dinamik kalmak isteyenlerin rengi olan turkuaz, sezgileri güçlü, kendine güvenen,  ilişkilerinde açıklığa önem veren insanların yoğun olarak tercih ettikleri bir renktir. Düşüncelerin de saf ve açık olanların rengidir.
Turkuaz, erkekler üzerinde olumsuz etki yaratan bir renktir; ilgilerini çekmez, turkuaz kullanan kadınlara karşı daha ilgisiz davrandıkları gözlemlenmiştir. Zihinsel yorgunluğu gidermek için, sakin ve rahatlatıcı özelliğinden dolayı, turkuaz rengin bolca kullanıldığı mekanlar önerilir.
İngiliz argosunda Turkuaz deyimi Karayip sularına işaret eder, sığ oldukları için günışığında bu renge bürünür.

15 yorum:

  1. Yine mi: )elleriniz dert görmesin.bayıldım renklere

    YanıtlaSil
  2. mavişmaviş ne güzel olmuşlar böyle ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  3. Eveeeeeeeeeeeeeeeet! Sonunda benim en sevdiğim renge de el attın sevgili Alanay... Harika olmuş. Elllerine sağlık, çoook beğendim.
    :)
    Hımmmmmmm... Demek Turkuaza erkekler ilgi göstermezmiş.... Hımmmmmmmmmm....!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) maalesef öyleymiş demetcim:) teşekkür ederim.

      Sil
  4. evim icin hersey adli blogda okumustum yay burcu kadinlarinin evinde mutlaka turkuaz renk bulunurmus ki benim evimde yok:) simdi turkuaz renklere daha bir sicak bakiyorum:) cok guzel olmus renkler harika, ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kızım da yay burcu mevlüde hanım ve çok sever turkuaz.bence ufakta olsa bişey bulundurun.sevgiler.

      Sil
  5. ne kadar guzel olmus elınıze saglık

    bu arada
    hobı blogları etkınlıgı eslesmesı oldu.
    http://mugeninlistesi.blogspot.com/2013/02/iste-eslesmeler.html
    ugrayıp ırtıbat kurup kuramadıgını bıldırırsenız sevınırım.
    cok sevgıler

    YanıtlaSil
  6. selammmmmm:))) o bır anne nın blogunda bız eşleşmişiz tatlımm:)))9haber vereyım dedım:))

    YanıtlaSil
  7. turkuaz taşından geliyomuş isminin kökeni ben öyle biliyom mavinin her tonu sakinleştirici diye biliyom ahmet şerif izgörenin çok güzel bi kitabı var dikkat vücudumuz konuşuyo diye orda duyduydum nazar boncuğunda onun için mavi kullanılıyomuş burger kinge öyle mavi tişörtle gitmemek gerekiyomuş yoksa çalışanlar seni tükandan çıkarmamak için kendilerini zor tutuyolarmış (gayferengide acıktırır).

    YanıtlaSil

yorum yazan parmaklar incinmesin:)