14 Kasım 2011 Pazartesi

SİGARAYI BIRAKTIMMM!!!!!


Hala inanılmaz geliyor ama BIRAKTIM! 41 yaşımdayım ve 18 yaşımdan bu yana yani 23 yıldır içiyorum.bu yaşıma kadar bir kere bırakmaya kalkmış bu eylemin sonucunda da evdekiler dahil "aman iç "
şeklinde tepki almıştım çünkü herkesin burnundan getirmiştim.hayat bitmiş gibi gelmişti.
geçtiğimiz mayıs ayında sigarayı bırakma kararı aldım ama bunu tek başıma yapma cesaretim yoktu arkadaşlarımı da ikna ettim ve eylül ayını sigarayı bırakma ayı olarak belirledik.sorun yaşamak istemiyorduk o yüzden doktor kontrolünde olmasını istedik.tatilde arkadaşımız bize randevu alacaktı.maalesef sadece kendine alabilmişti.bizde kalan 6 kişi hep beraber hastaneye  randevu almaya gittik.yok dediler yüz yüze veremiyoruz randevuyu.size verdiğimiz numarayı sadece öğlen saat 1-5 ile 2 arasında arayıp randevu alacaksınız dediler.iyi dedik ama numarayı düşürmek hak getire! baktık olmuyor diğer hastaneleri araştırdık.en son Gazi hastanesine gittik.öğlen gittiğimiz halde aynı gün muayene,spft,eko,akciğer filmi ve tam kan verdik.bir hafta sonra sonuçları gösterdik.ilaç almamıza engel olmadığını söyledi doktor.ilacımızın adı champıx .devlet ödemiyor.biraz pahalı ama zaten aylık aynı parayı yada daha fazlasını zaten sigaraya ödüyoruz.ilacın fiyatı 180 lira biz eczacı arkadaşı olan sevgili zehra sayesinde 140 liraya aldık.15 gün önce ilaca başladım.ilk sekiz gün sigara içebiliyorsunuz rahat rahat sonra ilacın dozu yükseldiği için mideniz bulanıyor.bende yan etkisi çok oldu.ülserim olduğu için mide sıkıntısı.sürekli uyku,isteksizlik vs çektim.hele geçen hafta çok fenaydım.canım bişey yapmak istemiyor falan..neyse.8.gün ile 14.gün arasında bi gün seçiyor ve o gün sigarayı bırakıyorsunuz.üç gün sonrada kan vermeye gidiyorsunuz.ilaç zaten bir aylık ve genelde bir kutu yeterli oluyormuş.ben dün 14.günümde bıraktım.iki gündür içmiyorum.dün fenaydım ama bugün çok rahatım ki sabah ilacımı almadan okula gitmişim:)yani ilaçsız akşamı ettim.çarşamba kan vereceğim ve ilacı en az bir ay kullanacağım ve böyle devam edeceğim.sigara içmeyeceğim artık.bu arada ilk randevuyu alan arkadaşım nilgün bırakalı 2 ay oluyor.ziban isimli ilaçla bıraktı.bazı hastanelerin deposunda olduğundan ilacı parasız verebiliyorlarmış.vermeseler bile fiyatı diğerine göre daha ucuz 70 lira.tanıdığınız eczacı olursa daha da ucuza alınır tabiki.
bunları neden yazıyorum.aranızda sigara içen vardır benim gibi belki.bırakmak isteyen,bırakmayı düşünmeyen...aslında bende hiç düşünmüyordum.ciddi sağlık sorunlarım yoktu ama geçen yılım gazide üstelik kemoterapi bölümünde geçti.orada hastaları görmek,anneme faydalı olması için hastalığı araştırdıkça elde ettiğim bilgiler vs bu karara sürükledi beni.iyi de oldu.bugün kızım okuldan gelip öptüğünde"sigara kokmuyorsun anne yaşasın" dedi:) üstelik perdelerimde kokmayacak,saatlerce koku oluyor diye cam açık kalmayacak.yada titreye titreye soğukta iki nefes sigara içeceğim diyerek üşütmelere son...daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı olacağını biliyorum yok yok kendimi de kandırmıyorum böyle olacağını biliyorum.düşünsenize;

Son sigarayı içtikten 20 dakika sonra:
•Kan basıncı normal sınırlara iner
•Kalp atım hızı yavaşlar
•El ve ayaklar ısınır

8 saat sonra:
•Kandaki karbon monoksit seviyesi normale döner
•Oksijen seviyesi yükselir
24 saat sonra:
•Kalp krizi riski azalmaya başlar
2 gün sonra:
•Koku alma ve ağzınız tadı yerine gelir,
•Sinir uçlarındaki hasar tamir olmaya başlar
1 hafta ila 3 ay içerisinde:
•Nikotin vücuttan tamamen temizlenir
•Kan dolaşımı düzelmeye başlar
•Vücudun enerji düzeyi yükselir
•Yürümek kolaylaşır
•Solunum kapasitesi %30 artar
•Öksürük, sinüslerde doluluk, nefes darlığı azalır
1 yıl sonra:
•Akciğerler kendini temizleme yeteneğini tekrar kazanır
•Sigara içen birisine göre sigaraya bağlı kalp krizi riski yarıya düşmüştür.
5 yıl sonra:
•5 ila 15 yıl içerisinde inme ve felç riski hiç sigara içmemişlerin seviyesine iner
10 yıl sonra:
•Akciğer kanseri riski sigara içenlerin yarısına düşer
•Ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek ve pankreas kanseri riski azalır
15 yıl sonra:
•Artık kalp damar hastalığı riski hiç sigara içmeyen birisi ile aynıdır
•Sigaraya bağlı ölüm tehdidi hiç sigara içmeyen birisi ile aynıdır
Görüldüğü gibi sigaranın kötülüklerinden kurtulmak bir süre alır ama her geçen sigarasız dakika vücut kendini tamir edip sağlığını kazanır.
Bir grup insan ise sigarayı bırakırsa kilo alacağından korkar. Sigarayı tamamen bırakanlar arasında ortalama kilo alımı sadece 2.5-4 kilodur.
ara sıra şeytan yokluyor yak bi tane diyor.hele laptopun başına geçtiğimde...direniyorum direneceğimde.diyeceğim sözü çook uzattım sıkıntılıyım bu günlerde gelemezsem ziyaretinize kusura kalmayın dostlar.sevgiler...

49 yorum:

  1. Canımcığım sana bu yolda başarılar diliyorum. Sigara içmeyi bilmeyen bir kişi olarak, ama malum benimde yemek problemim var. Senden çok umutluyum. Haydi kolay gele. Çok öptüm.

    YanıtlaSil
  2. nasıl sevindim anlatamam... çok çok isabetli bir karar almış ve uygulamaya geçmişsin... seni gönülden kutlarım arkadaşım... darısı başıma inşallah...
    ben de yaklaşık 15 senedir içiyorum bu mereti... çok istiyorum bırakmayı ama hep erteliyorum... bir ara ben de denedim 4 gün falan içmedim ama Fazıl'a hayatı zehir ettim:)) artık son haddinde iyice sinirlerim gerildi ve yine başladım... bir de Fazıl hiç sigara içmemiş ve nefret ediyor... o yüzden onun için de bırakmayı çok isiyorum çünkü zor oluyor onun için de... gerçi yanında pek içmemeye gayret ediyorum ama saçıma falan siniyor... pis ve zararlı ama bunu bildiğim halde iradeli değilim bu konuda... bir de yemek konusunda:)))
    inşallah bir daha hiç içmezsin... çok sevindiğimi bir kez daha yinelemek istiyorum... tebriklerrr:)
    sevgilerimle canım...

    YanıtlaSil
  3. sizi kutluyorum.......
    sizi hic tanimadigim halde cok sevindim.
    daha guzel gunlereeeeeeee.......

    YanıtlaSil
  4. çok çok iyi bişey yapmışsınız bende 1,5 sene önce bıraktım o gün bugündür hiç içmedim şimdilerde kokusundan bile tiksiniyorum inşallah bir daha başlamam ve inşallah sizde başlamazsınız siğarayı bırakmak çok kilo aldırıyor ben eşimle birlikte bıraktım ikimizde epeyce kilo aldık 32 yaşındayım bu yaşa kadar 57 kiloyu aşmayan ben 1 senedir 69 kilodan düşemedim aslında düşmek içinde pek çaba sarfetmedim çünkü hiç bir zaman kilo vermek için bir uğraşım olmadı
    gerçekten sizin adınıza çok sevindim çok iyi yaptınız inşallah bir daha başlamazsınız ve benim gibi kokusundan bie tiksinirsiniz ne güzel dua ediyorum değil mi
    Allah'a emanet olun sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Seni tebrik ediyorum ben birkaç yıldır günde bir iki tane içiyorum bazen haftlarca içmiyorum,çalışırken aklıma gelmiyor ama güzel bir yemeğin ardından kahveyle iyi gidiyor ama tabi hepsi bahane bendemi sona erdirsem...

    YanıtlaSil
  6. Bir kişiyi daha kazanmış oluyoruz... Çok tebrik ederim, giderek daha da kolay olacaktır eminim...
    Devam yılmadan...

    YanıtlaSil
  7. Sevgili alanay önce seni çok çok tebrik ediyorum.Sigara kullanmayan bir hanım olarak darısı eşimin başına diyorum ki zira onun tüm gün sigara içmesinden çok rahatsızım:( Üç günlük bir bırakma deneyimi yaşadık ki evde terör estirdi oğlumla dedik ki aman iç ,bırakırım diyor ama umarım bırakır ,neyse senin adına çok sevindim ve mutlu oldum .Bir ara postunu eşimede okuturum sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
  8. tebrikler alanaycım, darısı başıma inşallah.

    YanıtlaSil
  9. sizi tebrik ediyorum. inanın nasıl sevindim anlatamam. bende sigarayı bırakalı 3 yıl oldu.keşke daha önce bıraksaymışım. herkese tavsiye ediyorum.mis gibi kokuyorum.asıl önemlisi çocuklarımdan artık utanmıyorum.

    YanıtlaSil
  10. Dilekciğim teşekkür ederim.
    Ayşınım her zamanki gibi çok güzel moral ve destek veriyorsun.inşallah en yakın zamanda bırakırsın.ama açık söyleyeyim arkadaşlarım olmasa tek başıma yapamazdım.bunaldığımızda hp birbirimizi aradık 7 kişi başladık şimdi 11 kişi olduk.belki sigara içen bir arkadaşınıda ikna edersen daha kolay olur.

    YanıtlaSil
  11. teşekkür ederim sevgili Cihan.sevgiler...
    sevgili Canan güzel ve moral verici yorumun için teşekkür ederim.evet kilo alınıyor ama sigara kadar zaralı değil kanımca.aynı zararı vermesi için en az 40 kilo almak gerekiyormuş ki zor(aman Allah korusun:))

    YanıtlaSil
  12. Meral hanımcım bence yapın.üstelik sizde kan şekeri düşüklüğü vardı yanlış hatırlamıyorsam ki sigara bunu tetikliyor.sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. teşekkür ederim sevgili yasmin.bu arada hoşgeldin iyi ki geldin.sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Nuraycatasarimlar içmeyen için çok kötü bundan eminim.bence de okut.ara ara ne durumda olduğumu paylaşmak isterim moral ve destek vermesi için.teşekkürler ve sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. teşekkür ederim Noblessem..inşallah.hadi bak en azından düşünmeye başla.

    YanıtlaSil
  16. ya nasıl iyi geldi yorumlarınız.marifetli hanımlar klübü ...bilgisayara oturunca özellikle canım çekiyordu.o yüzden yorum yazmak ,okumak yada blogları ziyaret etmek bile istemiyordum.sağolun.teşekkür ediyorum.sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Alanaycığım nasıl sevindim anlatamam.
    Seni yürekten kutluyorum.
    Seni candan destekliyorum.ve seviniyorum.

    YanıtlaSil
  18. Öyle iyi bir şey yapmışsın ki. Ben Ocak'ta bıraktım, neredeyse bir yıl olacak. Baktım ki her geçen gün miktar artıyor, artık nerede oturacağıma, nereye gideceğime hep o karar veriyor, bu iş nereye kadar gidecek, dedim ve bıraktım.

    Benim için ölmek falan değildi korkutucu olan, makinaya falan bağlı, yatalak, etrafımdakilere yük olarak geçirmek istemedim ileriki yılları. Sen de çok daralınca bunu düşün. Bu meret, etrafındakilerin bakımına muhtaç bir yatalak olarak ölümü beklemeye değer mi? Televizyondaki hastaları görmüyor musun? Çok çok bunalınca haberdar et beni, yazışalım, söyleşelim, kafan dağılsın.

    YanıtlaSil
  19. tebrikler zoru başarmışsın,şimdi sigara paralarını bir kumbara yap ve biriktir.sonra da afiyetle harca.

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel bir haber!!!
    Bu zehirden kurtulmak ne kadar da zormuş.

    Üniversite yıllarımda ortam gereği, 2-3 sene kadar içmiştim. Nasıl kokardı evin içi, ellerim...Ama hiç tiryakisi olmadım, günde bir paket bitirmedim. Benim için hep keyif olarak kaldı, kahveyle ya da içkiyle arkadaş ortamında. Sonra ne oldu bilmiyorum, sevgilim (şimdiki eşim) hiç sigara içmediğinden bıraktım. Belki de tam anlamıyla tiryaki olmadığımdan ya da uzun yıllar içmediğimden hiç zorlanmadım üstelik. Hayatımda yaptığım en iyi şeylerden biri...

    Sigara içen arkadaşlarımla bir arada olunca nasıl bir eziyet olduğunu daha iyi anlıyorum. Hele ki bu sigara yasağından sonra. Çocukları olanlar için ayrı bir dert...

    Neyse umarım bu sancılı dönemden geçersiniz ve tertemiz bir yaşama başlarsınız.

    YanıtlaSil
  21. Alanaycım, inşallah başarılı olursun ve sigarasız günlere devam edersin...
    Darısı başıma diyeceğim sigara içen biri olarak, ben keyfini seviyorum, ama masrafı çok yaaaa, en çok ondan bırakmak istiyorum ama dediğim gibi keyifte alıyorum, bakalım zaman ne gösterecek :)

    YanıtlaSil
  22. çok çok sevindim gerçekten.korkutmak istemiyorum ama dayım gırtlak kanseri ve böyle yakın birini görünce kimse içmesin istiyorum umarım bir daha başlamazsın yani aklına bile gelmez içmek.o yüzden çok sevindim.tebrikler aldığın kararı uyguladığın için
    sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Bravo diyorum:)) Darısı başımıza.

    YanıtlaSil
  24. Dolunay' cım tebrikler. Ben de 17 yıl içtikten sonra 2 yıl önce bırakmıştım, çok takdire değer bir çabadır seni çok iyi anlıyorum ve alkışlıyorum. Eşim de günde 1,5 paket içerdi, 20 yıl kullanmış, o da 4 Kasım' da bıraktı inşallah.
    Biraz gerginlik olacak ama sana kazandırdıklarını düşününce "yemişim gerginliği" geçeeeer :))

    YanıtlaSil
  25. sigara hem cebine hem sağlığına zararlı çok isabetli bir karar vermişsin umarım tekrar başlamazsın.

    YanıtlaSil
  26. öncelikle hayırlı olsun sağlığın için ne iyi etmişsin,
    yorumlara baktım da kimi burakmış ,kimi hala içiyor yani çoğunluk içiyoruz,maalesef ben de kullanıyorum ama yedi senedir günde üç veya dördü geçmedi bünyem fazlasını kaldırmıyor umarım hiç içmem şimdilik devam
    tekrardan tebrikler çok güzel yapmışınız Allah sağlık sıhhat huzur verir inşallah

    YanıtlaSil
  27. Süpersin ben hiç içmemiş ve sigaradan nefret eden biri olarak kendine yapmış olduğun bu iyiliği tebrik ediyorum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Senin adına inanılmaz sevindim çünkü ben annemi akciğer kenserinden tam 42 yaşındaydı kaybettim.Yzını izninle facebooktada paylaşıyorum çünkü igarayı bırakmak isteyen insdanalara bir yol göstermiş oluyorsun tebrik ederim. benimde eşim 10 sene olacak sigarayı bıraktı ben hayatımda hiç içmedim çok zor sigara kullanan biriyle beraber olmak allahtan evlenmeden bıraktıda benimde kabuslarım bitmiş oldu.Bu arada annem ve babam yanımızda okadar çok sigara içerlerdiki bizde nasiplenmişiz bu hafta iki kere astım nöbeti geçirdim çocukken solumamızın ceremelerini şimdi çekiyorum.

    YanıtlaSil
  29. tebrik ediyorum, sabır diliyorum ve kendime de istiyorum:)

    YanıtlaSil
  30. tebrikler...ne kdar güzel ben de geçen sene 4 ay bıraktım irademle ama olmadı yeniden başladım ..Şu ana neredeyse 1 paketi içiyorum bir günde :(Darısı başımıza :)

    YanıtlaSil
  31. Darısı başıma ama kendimden hiç ümidim yok..:((
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  32. tebrikler canım allah yardımcın olsun senin adına çok sevindim:)

    YanıtlaSil
  33. tebrikler benim eşim hala bırakamadı. Darısı onun ve tüm sigara içenlerin başına.
    sizi izlemeye aldım bende beklerim. takipteyim.

    YanıtlaSil
  34. teşekkür ederim Nalancım ve sevgili Elift.

    YanıtlaSil
  35. teşekkürler aksungur46 :))evet kendime hediye alacağım.hatta karar verdim.çizme!:))

    YanıtlaSil
  36. Semi`nin Mutlu Elleri çok teşekkür ediyorum güzel yorum ve dileklerin için.sevgiler..

    YanıtlaSil
  37. Banucam teşekkür ederim.hala direniyorum.ve kesinlikle haklısın çok masraflı.ama en önemlisi sağlığa verdiği zarar ki masrafına güç yetmez!
    sezobigo haklısın.bende annemden dolayı tedirgin oldum zaten.teşekkürler...

    YanıtlaSil
  38. nedret hanımcım teşekkür ederim ve inşallah darısı başına diyorum.

    YanıtlaSil
  39. Cebimdeki renkler önce seni ve daha sonra eşini tebrik ediyorum bende.ve teşekkürler.anlamana sevindim..

    YanıtlaSil
  40. Dürr-i Yekta haklısın ve teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  41. sevgili turkuazft öncelikle teşekkürler.inşallah kısa zamanda sende az da olsa içtiğin sigarayı bırakırsın.sevgiler..

    YanıtlaSil
  42. nrhnmrl teşekkür ederim.
    sevgili ecer teşekkür ederim.inşallah darısı başına.

    YanıtlaSil
  43. sevgili Senem yazdıklarını okuyunca hem çok üzüldüm hem şaşırdım.canım benim öncelikle başın sağolsun.ve geçmiş olsun.ahh sadece kendimize zarar vermedik değil mi çocuklarımızıda zehirledik.gerçi çocuklarımın yanında içmedim ama babam biz çocukken yanımızda içerdi ve bir çok diğer büyüğümüz...

    YanıtlaSil
  44. Çaçaron Blog... madem bıraktın ahh neden başladın?aslında bu soru saçma anlıyorum seni ama hadi gel yeniden bırakmayı dene..
    Hayat Cafe teşekkürler ama neden ümit yok diyorsun ki?kimse benimde bırakacağıma inanmadı.başta eşim.çünkü sigarasız hayat düşünemiyordum.ama içince ikisi birlikte beraber olmayacak bunu anladım.hadi bir dene zarar gelmez.

    YanıtlaSil
  45. o3bellinda çok teşekkürler canım....
    teşekkür ederim sevgili özlem.inşallah eşin ve tüm içenler bırakır diyorum.söz geleceğim ziyaretine.sevgiler.

    YanıtlaSil
  46. Canım benim oh ne güzel bir şeye başlamışsın, hayatın, sağlığın ve ekonomin için güzelbir başlangıç... Dile benden ne dilersen canım bu arada son derece ciddiyim, görüşelim en kısa zamanda :D

    YanıtlaSil
  47. teşekkür ederim Sibelciğim.tamam dileyeceğim ama önce bir normale bineyim:)pek depresifim eve kapandım.oyundan başaka bişey yok hayatımda şu günlerde.arayacağım seni.sevgiler.

    YanıtlaSil
  48. bi de ben halletsem şu işi..bırakıversem..çok sevindim bu arada senin adına....

    çık kadın blogumdan dadandın iice dediğini duyar gibiyim:)))))))))))))))))))

    YanıtlaSil
  49. aşkolsun neden öyle yazayım bilakis memnun oluyorum sevgili PERMAREN ...umarım sende kısa zamanda bırakırsın.

    YanıtlaSil

yorum yazan parmaklar incinmesin:)