günaydın dostlarım .Ankara da hava kapalı bugün .sizin oralarda nasıl? hava nasıl olursa olsun gönlümüz şen olsun diyerek konuya geleyim (bu cümleyi bir yerden hatırlıyorum ama...:)) son bir kaç yıldır domates sosunu hep farklı deniyorum.bu yıl Nalanımında tarifni yayınladığı Lutenitsa sosundan yapıcaktım.dün malzemeleri çıkardım baktım ki havuç yok.of pof derken valla üşendim gitmeye ve eldeki malzemelerle başka bir sos yaptım.şöyle:
malzemeler:
10 kilo domates
2 kilo patlıcan
2 kilo kırmızıbiber
1 kilo kıl biber
2 baş sarımsak
2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı elma sirkesi
2 tatlı kaşığı kekik
2 tatlı kaşığı biberiye
yapılışına gelince:önce tüm sebzeleri yıkıyoruz.ben bir gün önceden yıkamıştım.zira 50 kilo domates almıştım menemen ve çorbalık yaparken kalanları da yıkayıp koydum dolaba.kolaylık oldu bana da.ardından önce domatesleri kabuklarını soymadan rondo da çekiyoruz.eğer sulu ve çekirdekli istemiyorsanız şu yumurta denen domateslerden alabilirsiniz .ben ayaş domatesini tercih ediyorum zira hem sulu hem daha lezzetli geliyor bana.domatesleri tencereye koyup kaynamaya bırakıyoruz.bu arada bir yandan patlıcanları közlüyoruz.ister fırında ister közmatik de.hangisi sizin için kolay ise.ardından kırmızı biberleri çekiyoruz rondo da .son olarak ince ince kıydığımız kıl biberlerle birlikte kaynayan sosun içine atıyoruz tüm malzemeleri yani kırmızı biber,yeşil biber ve patlıcanı( közlendikten sonra ince ince kıyıyoruz).sosumuzun suyu biraz azalana kadar kaynattıktan sonra küçük küçük doğradığımız sarımsakları,kekikiği,biberiyeyi,sirkeyi yağı ve kalın tuzu ekleyip biraz daha kaynatıp altını kapatıyoruz.soğumadan kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz.bu yıl ilk kez kavanoza koydum ben.hep difrize atıyordum ama domates patlıcan fasulye derken çok doldu ve malum önümüz kurban bayramı olunca ilk kez kavanoza koydum.ve yaşasın hiç fire vermeden başardım :))) bu sosu ben icat ettim demiyorum ama tüm bu malzemelerle ilk kez yaptım.miktarlar ve hepsinin birlikte olması tamamen deneme yanılma yoluyla elde edildi.tadı kötü olursa ne yaparım diye düşünmeden tam bir gözü karalıkla denedim.ve çok güzel bir tadı,aroması oldu.sadece kahvaltı için değil makarna ya da etin yanında da kullabileceğiniz bir sos.yapmak isteyenlere kolay gelsin diyerek hepinize sevgi ve selamlarımı yollayıp ben kaçıyorum.daha yemek yapıp okula gideceğim.bol kazançlı ve bereketli mutlu bir hafta diliyorum her birinize :)
malzemeler:
10 kilo domates
2 kilo patlıcan
2 kilo kırmızıbiber
1 kilo kıl biber
2 baş sarımsak
2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı elma sirkesi
2 tatlı kaşığı kekik
2 tatlı kaşığı biberiye
yapılışına gelince:önce tüm sebzeleri yıkıyoruz.ben bir gün önceden yıkamıştım.zira 50 kilo domates almıştım menemen ve çorbalık yaparken kalanları da yıkayıp koydum dolaba.kolaylık oldu bana da.ardından önce domatesleri kabuklarını soymadan rondo da çekiyoruz.eğer sulu ve çekirdekli istemiyorsanız şu yumurta denen domateslerden alabilirsiniz .ben ayaş domatesini tercih ediyorum zira hem sulu hem daha lezzetli geliyor bana.domatesleri tencereye koyup kaynamaya bırakıyoruz.bu arada bir yandan patlıcanları közlüyoruz.ister fırında ister közmatik de.hangisi sizin için kolay ise.ardından kırmızı biberleri çekiyoruz rondo da .son olarak ince ince kıydığımız kıl biberlerle birlikte kaynayan sosun içine atıyoruz tüm malzemeleri yani kırmızı biber,yeşil biber ve patlıcanı( közlendikten sonra ince ince kıyıyoruz).sosumuzun suyu biraz azalana kadar kaynattıktan sonra küçük küçük doğradığımız sarımsakları,kekikiği,biberiyeyi,sirkeyi yağı ve kalın tuzu ekleyip biraz daha kaynatıp altını kapatıyoruz.soğumadan kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz.bu yıl ilk kez kavanoza koydum ben.hep difrize atıyordum ama domates patlıcan fasulye derken çok doldu ve malum önümüz kurban bayramı olunca ilk kez kavanoza koydum.ve yaşasın hiç fire vermeden başardım :))) bu sosu ben icat ettim demiyorum ama tüm bu malzemelerle ilk kez yaptım.miktarlar ve hepsinin birlikte olması tamamen deneme yanılma yoluyla elde edildi.tadı kötü olursa ne yaparım diye düşünmeden tam bir gözü karalıkla denedim.ve çok güzel bir tadı,aroması oldu.sadece kahvaltı için değil makarna ya da etin yanında da kullabileceğiniz bir sos.yapmak isteyenlere kolay gelsin diyerek hepinize sevgi ve selamlarımı yollayıp ben kaçıyorum.daha yemek yapıp okula gideceğim.bol kazançlı ve bereketli mutlu bir hafta diliyorum her birinize :)
Ellerine sağlık. Benim de çoğu iş bitti bu sos duruyor daha. Patlıcan közlemesine üşendim. Yapmalı biran önce. Kışın büyük rahatlık oluyor....
YanıtlaSilkesinlikle büyük rahatlık özellikle et makarna vs yanına süper gidiyor.çocuklar çok seviyor.sana da kolay gelsin canım ve teşekkürler.
Silçok güzel görünüyor süper kahramanım bunada el attın ya varmı yapamadığın bişey ;) öptüm çok
YanıtlaSilayy bayılıyorum yorumlarına bana valla süper gaz veriyorsun ki çook ihtiyaç hissediyorum bugünlerde :) canım beniim teşekkür ederim
SilLutenitsa'nın farklı bir versiyonu. Kıl biberler çok acı değil miii? Valla, fena yanacaksınız. Benden söylemesi..:)
YanıtlaSilevet farklı bir versiyoru oldu.biberler acıydı ama pişince baya bi etkisi geçmiş ki çok işime geldi bu durum çünkü acı yiyemiyorum :)
SilBu yıl ben de yaptım 10 kavanoz domatesli biberli ama patlıcan koymadan. Ellerine sağlık. Afiyetle ağız tadiyla yiyin inşallah :)
YanıtlaSilteşekkür ederim rengim sizde afiyetle yiyin inşallah :)
SilAlanay Hanım yine maharetli ellerinizi konuşturmuşsunuz! :)
YanıtlaSilBu arada Kafa'nın Facebook sayfasını açtım. Sitemde sağ kenara ekledim linki. Bilginize. :)
hımm gidip bi kayım mertcim.ve teşekkür ederim
SilOooo harika bir anlatım ve görüntü.Ben de yaptım kendi çapımdan kışlık hazırlarım.Beceririm:))
YanıtlaSilBu yıl pek yapamadım taşınma telaşından.
Mutlulukla yiyin canım:)
facede gördüm yazıyı taşınmış yerleşmiş ve alışmışsın.zaman var yine yaparsın feyzacığım önemli olan büyük işi yapmışsın ya!
SilAfiyetle sağlıkla yemek nasip olsun insallah....ellerine sağlık
YanıtlaSilteşekkür ederim öznurcum .çok öpüyorumm..
SilEllerine sağlık şekerim. Afiyet ve sağlıkla yeyiniz.
YanıtlaSilteşekkür ederim dilekcim :)
Silay yapan akrabalar bana da verdileeer oleey :)
YanıtlaSilşanslısınnn :)
Silne kadar güzel ve çok hazırlık yapmışsınız, afiyetle, sağlıkla yemek nasip olsun. ben de böyle gelişigüzel çıkan tarifleri çok seviyorum, çoğu zaman çok ta güzel sonuç veriyor. kışı özledik galiba , şöyle dolaba bakıp yazdan ne var diye bakmak çok keyifli oluyor. kolay gelsin, sevgiler...
YanıtlaSilamin sevgili özlem.teşekkür ederim.açıkçası ben kışı özlemedim ama kış hazırlığı olmadan da olmuyor işte.
Silteşekkür ederimmm :)
YanıtlaSil