22 Eylül 2013 Pazar

Saray Burma Tatlısı (yanında gazete ve büzme tatlısıyla beraber:)))

günaydınnnnnnnnnnnnnnn!muhteşem bir pazar günü ruhunuzu şenlendirsin dostlar.bugün sizinle sık yaptığımız tatlı olan saray burma tatlısını paylaşacağım.tarihçesini araştırmak istedim ama pek bişey çıkmadı.tek bildiğim aklım erdiğinden beridir evde yapılır bu tatlı.babam hastasıdır.bayram değil her daim evde olması gereken bir tatlıdır.anacığımda üşenmez yapar.eh yiye yiye baka bak öğrendim yapmayı.:) tabiki anneminki kadar güzel olmuyor kanımca ama zamanla değil mi?:)bu fotoğraflar memlekette annem kız kardeşim ablam ve benim birlikte yaparken çektiğimiz fotolar.ve aynı hamurla 3 farklı tatlı yaptık.her aşamasını kaydedememişim ama yine anlaşılacağını düşünüyorum:)
ilk olarak SARAY BURMA  dan başlayalım
Tarif:
gerekli malzemeler: * yarım su bardağı yoğurt
* yarım su bardağı süt
* yarım su bardağı zeytinyağı 
* 2 çay kaşığı sirke
* alabildiğince un
* hamuru açmak için nişasta (ancak sadece nişastayla açılmıyor.nişastayı beşte bir unla karıştırıp açıyoruz hamurumuzu.
*iç için çekilmiş ceviz(biz rondo yerine dibekte döverek yaparız cevizi.aroma ve yağı daha bir güzel çıkıyor)

yapılışı:malzemelerimizi karıştırıp hamurumuzu yoğuruyoruz.tatlı yapanlar bilir kıvamı çok yumuşak değil ama mantı hamuru kadar sert de değil.ayol bu nasıl anlatılır ki:)
ardından yarım saat dinlendiriyoruz.daha sonra fotodaki gibi açmaya başlıyoruz.yufkalar ince olacak ona göre:)




açılan yufkalar bir 5 dk dinlendirilip çekmesi sağlanıyor.ardından üzerine ceviz serpiyoruz.


ceviz serpilen yufkalar yumuşak hareketlerle hafifçe burulup tepsiye diziliyor.


tepsiye dizme işi ortadan başlıyor ona göre.bu işlem dolana kadar devam ediyor.ardından pişirmek üzere fırına verilip çıktıktan sonra tatlısını döküyoruz.ve tabiki afiyetle yiyoruz.


aynı hamurla ikinci tatlımız ise büzme tatlı.hamur açılır ardından üzerine ceviz dökülür.ucu hafif katlandıktan sonra oklavaya sarılır.


ardından yanlara doğru oklava üzerindeyken hamur büzülür.yavaş hareketlerle oklavadan çıkarılarak 2 veya 3 parmak genişliğinde bıçak yardımı ile kesilir ve tepsiye dizilir.


yuvarlak olunca bu şekilde diziyoruz :)



üçüncü tatlı ise gazete tatlısı dediğimiz bir tatlı.yapımı azıcık daha uğraştırıyor.hamurumuzu açtıktan sonra yufkayı oklavaya sarıp büzerek sıkıştırıyoruz.açmadan oklavadan çıkardıktan sonra yavaş hareketlerle hamuru büzgüsünü açıyoruz.uçlarından biraz kesiyoruz.daha sonra üzerine ceviz serpiyoruz.üzerinede kestiğimiz parçaları ekliyoruz.





bu arada bu işlemi adını verdiği gazete de yapıyoruz göya ama o boya ve el değme olayı varken yapılır mı :)fırın kağıdı vb temiz bir kağıt üzerinde yapıyoruz.kağıt yardımı ile (kağıdın kendinizde olan tarafını kaldıra kaldıra )yufkayı yuvarlıyoruz.



sonrasındaki işlemi keserek yapıyoruz ve tabiki bıçak yardımıyla.





ardından hepsini tepsiye diziyoruz.fırınlayıp şerbetini verip afiyetle yiyoruz.işte üç tatlının genel görünümleri.pişmiş hallerini her nedense çekmeyi unutmuşum :) eh ben yiyecekle ilgili yazarsam bu kadar olur:))








30 yorum:

  1. Nasıl zor bir iş Alanaycığım ben hep bunun hazırını yedim bizde hamur açmayı bilen yok evde malesef..:))
    Ah ah denemek isterim çok güzel tarif etmişsin ama bozarım gibime geliyor hiç böyle ince yufka açmadım ben..:))
    Ellerine sağlık inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)senin gibi becerikli birinin yapmaması imkansız özlemciğim.hem ilk açmada öğrenmiyor insan .deneye deneye..çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Allahım bu nasıl güzellik .
    Ellerinize sağlık hepinizin.
    Bu arada ellerdeki kına detayları gözümden kaçmadı :)
    Bir soru soracak sonra ağzımın suyunu silip üzerine bir bardak soooğuk su içip kenara çekileceğim.....
    Yumurta yokmu hamurda.
    Sevgiler canım :(
    Ben hep koyarım yumurta üstelik hamur sarı acaba yumurtayı yazmayı mı unuttun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)kına sanırım bütünleşti benimle.hep kınalı ellerim.seviyorum.
      yumurta yok gülaycığım.çok hafif oluyor bu şekilde.

      Sil
    2. Tamam canım. Teşekkürler :)

      Sil
    3. rica ederim ne demek.sevgi ve öpücükler benden..

      Sil
  3. Beni çok eskilere götürdün Dolunay'cığım rahmetli anneciğim ve anneannem her bayram yapardı,onlar yapıyor diye hiç yapmadım ama öğrenmenin zamanı geldi galiba.Ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim mehtapcığım.anneannenin ve anneciğinin ruhu şad olsun nur içinde yatsınlar.sevgi ve selamlar...

      Sil
  4. Anlaşıldıı diet başlangıç günümü pzt den çarşambaya alıyorum:)

    YanıtlaSil
  5. Bravo Alanay abla.Ağzım açık baktım:))ellerin dert görmesin ki bol bol yapasın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolasın feyzacığım.hepimizin dert görmesin.ellerimiz bize lazımmm:)

      Sil
  6. Ellerinize sağlık afiyetle yenmiştir. Yalnız bir sorum olacak. Tepsiledikten sonra yağlayarak mı? Fırınlıyorsunuz. Yoksa hiç yağ yok mu? Baklavalar pişirilmeden önce yağlanıyor ya. Rahmetlik annem öyle yapardı. Bende ona yamaklık ederdim. Aklımda öyle kalmış. Tarifi deneyeceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.hayır yağlamıyoruz.baklavayı bizde yağlarız ama bunlar yağlanmıyorlar.o yüzden son derece hafif oluyor söylemesi:)kolay gelsin diyorum şimdiden.sevgiler..

      Sil
  7. Hepsi çok güzel görünüyor,hepsininde lezzeti çok güzeldir..Annenin,kardeşlerinin ve senin ellerinize sağlık Alanay'cım..Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim bağnucum .seninde yorum yazan parmaklarına sağlık.bendende kucak dolusu sevgi ve selamlar..

      Sil
  8. Oyyyyy ben bunu görünce nasıl canımm çekti anlatamam nasıl bir güzellik bu böyle elimi uzatıp tepsiden yiyesim geldi ...Ellerine sağlık canımmm nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa bende kötü oldum şimdi.inşallah bir gün yaparım ve sana ikram ederim.çok teşekkür ediyorum nehircim.sevgiler..

      Sil
  9. Ve sonuç: Enerji patlaması:)) Ellerine sağlık, çok cezbedici...

    YanıtlaSil
  10. offf ne güzel gözüküyor onlar öyle ağzım sulandı bende istiyorum :) ellerine sağlık canım ağız tadı ile yiyin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) eğer yaparsam ilerleyen zamanlarda söz haber veririm.teşekkür ederim.sevgiler..

      Sil
  11. Kıııız... Tatlıcı dükkanı mı açtın naaptııın... Resmen yufkayı havalara savuruyor hatun yaaa, bu ne ustalık :)
    Seni seve seve aylarca konuk edebilirim canımcım, e yani böyle tatlılar yapan birisinin konuğum olması kadar güzel ne olabilir :))
    Mutfağımın en güzel köşesini sana ayırdım :)))))) Çok fenayım de miiii :))))))
    Offf... tatlı krizim mi tuttu ne, ağzım sulandıııı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) fena değilsin akıllısın şekerim:))inşallah bir gün yaparızzz.valla benimde canım çekiyor şimdi bakınca:))

      Sil
  12. Dolunay'cım bilmem mi? bizde de aynı adı bu. Benim annemde yapar çok severim ,çok eskiden şeker olmayınca pekmez dökerler imiş şerbet yerine .Maşallah arkadaşım ellerin dert görmesin on parmağında on marifet
    öpüyorum canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolasın fatoşum.evet eskiden pekmez tatlı dadil bir çok yerde kullanılır mış.o yüzden daha bir sağlıklılarmış kanımca.teşekkür ederim canımcım.öpüyorum çok.

      Sil
  13. amanallahım hiç bukadar hamarat olamadım :) benim hamur açarak yaptığım tek şey elmalı kurabiye :))
    harika görünüyorlar şekline bayıldım eminim tadıda mükemmeldir ellerine sağlık canım bide maşallah diyim de nazar değmesin hamaratlığına :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)bence öylesindir sadece denememişsindir.teşekkür ederimmm.değmez merak etme.sevgiler...

      Sil

yorum yazan parmaklar incinmesin:)