12 Mart 2013 Salı

At Nalı Uğur Getirir mi?

Günaydınnnnn.güneşli bereketli sağlıklı muhteşem bir gün diliyorum dostlarım.keçeden at nalı çalıştım.aslında daha çok kesmiştim ama sadece ikisini monte edebilmiştim.dün yeşil olanı sevgili serpile hediye gitti.at nalının uğur getirdiği söylenir.buraya eklemek için araştırdığımda yanlış çalıştığımı farketmiş bulunmaktayım :) meğer uclar yukarı bakacakmış:) neyse bunlar böyle diğerlerini öyle yaparım artık:)gelelim at nalının hikayesine:




Atların bulunduğu her ülkede at nalı uğurlu olarak kabul edilir. Bu nedenle, her çağda, her ülkede batıl inançların içinde en yaygın ve en güçlüsü olmuştur.
Demir yeryüzünde keşfedildiği zaman insanlar onun Tanrılar tarafından, büyücüler ve şeytana karşı gönderilmiş bir güç olduğuna inandılar. Ayrıca eski çağlarda ‘U’ şeklinin de özel bir anlamı vardı. Ay’ın hilal konumuna benzer şekliyle bolluğu, iyi talihi ve koruyucu gücü temsil ediyordu.Bir nalın yedi tane demir çivi ile çakılması da, yedi sayısının uğurlu sayılmasından dolayı inanışı destekliyordu. Diğer taraftan cadıların uçmak için süpürge sapını tercih etmelerinin nedeninin atlardan korkmaları olduğuna inanılıyordu. Bu nedenle at nalı tarihte büyücülere karşı da kullanılmış, büyücü olduğundan şüphe edilen yaşlı kadınlar öldürülünce bir daha geri gelmemeleri için tabutlarının üzerlerine birer at nalı çakılmıştır.
Hıristiyanlıkla birlikte kilise birçok inançta olduğu gibi, at nalı ile ilgili kendi hikayesini yarattı. Bu hikaye onuncu yüzyılda geçiyor.
Canterbury Kilisesi’nin başpiskoposu St. Dunstan din adamı olmadan önce nalbantlık yaparmış. Bir gün şeytan kılık değiştirerek işyerine gelir ve at ayağı şeklindeki ayaklarına nal takmasını ister. St. Dunstan şeytanı hemen tanır ve ona “ayaklarına nal takabilmesi için onu duvara zincirlerle bağlaması gerektiğini” söyler.
Şeytanı çok sıkı bir şekilde duvara bağlayan nalbant nalın çivilerini o kadar acı ve ızdırap verecek şekilde çakar ki sonunda şeytan aman dilemek zorunda kalır. Nalbant şeytana bir daha Allah’a inanan hiçbir insanın evine girmeyeceğine dair söz verirse serbest bırakacağını söyler.
Şeytan “Peki, o insanları nasıl ayırt edeceğim” diye sorunca da nalbant bir süre düşünür, elindeki nalı havaya kaldırır ve “İşte işaret bu olacak” der, “bunu kapısının üstünde gördüğün hiçbir eve girmeyeceksin.”
At nalı kapıya gelişigüzel asılmaz. Kapının tam üzerinde ve uçları yukarı bakacak şekilde olmalıdır ki iyi şans uçlarından aşağı süzülüp gitmesin. At nalını geceleri uykularında kabus görmemek için yatak odalarına asanlar da vardır. Zamanımızda ise at nallarının nazar boncuğu gibi elde taşınması revaçta.


13 yorum:

  1. Bunlar cidden ayrı bir hoş olmuşlar, kapı üstüne ne güzel durur.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kapı üstü aklıma gelmemişti:) teşekkür ederim saadet hanımcım.sevgiler.

      Sil
  2. Eline sağlık çok güzel olmuş, uğur getirisn...:) hikaye çok ilginçmiş:)))at nalına evet hep uğurlu derler ama böyle bir hikayesi olduğunu bilmiyordum, Bücürük'ün patileri beyaz, patisinin altında siyah at nalı şeklinde desen var:)))umarım uğur getirir:)))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. ben pek oyle at nalı ugur nazar gıbı seylere ınanmıkyorum nazar ıcın sadece felak nas okunması gerektıgıne ınanıyorum ama benım hedıyem sahaneydı vee ben bunu yaka kolye sandım:))) aslında halada oyle kullanmayı dusunuyorum dolunaycım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) deli kız:) istediğin gibi kullan canım benim.teşekkür ederim.

      Sil
  4. Açıkçası çok güzel olmuş Alanayım. Renklerinide üzerindeki her ayrıntıyıda çok beğendim ellerine sağlık.
    Ama böyle bir hikayesi olduğunu bilmiyordum, bilmediklerimi öğrenmek çok hoşuma gidiyor teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim aslıcım her zamanki gibi zarifsin.kocaman öpüyorum.

      Sil
  5. vay bilmediklerimi bildim sayende çok saolll

    YanıtlaSil
  6. yaşasın yeni kapı süsleri harika olmuş:) hikayesi de güzelmiş hiç bilmiyordum ben de sayenizde bir sürü şey öğreniyorumm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok eylemim bende yazarken araştırıyor öğrenirkende sizinle paylaşıyorum.teşekkür ederim.

      Sil
  7. Güzel olmuş elinize sağlık.Bende önemini geçen sen fark ettim.
    Londra Ablamın düğününde elinde iki adet taşlarla süslenmiş at nalı vardı. sonrasındada evinde kapı süsü olarak astı . Orda önem veriyorlar

    YanıtlaSil

yorum yazan parmaklar incinmesin:)