28 Şubat 2013 Perşembe

Baykuş Anahtarlıklarım ve baykuşlar hakkında bilinmeyenler...


Günaydınnnn!sevgiyi yüreğinizin en derinlerine kadar hissedeceğiniz,huzurun kol gibi aktığı,bereketin deniz olduğu,hayırın omzunuzda gezdiği,şer'in uzak kaldığı bir gün diliyorum dostlarım.
gelelim baykuş anahtarlıklara.keçe ve deri birleşimi.severek çalıştım gerçekten.yabancı popüler kültürün getirdiği bir sevgi değil bu taa çocukken de severdim.zaten böcekler hariç her hayvana sever ve dokunabilirim.mesela yılanlara:)
çoook beslemişliğim var annemin yüreğine indire indire:)baykuşlar hakkında genelde uğursuz oldukları ile ilgili yanlış bir kanı var.buda sanırım çıkardıkları seslerden kaynaklanıyor.oysa o kadar faydalılar ki!nasıl mı? hadi biraz okuyalım da bakalım bilmediğimiz  yada yanlış bildiğimiz neler var:
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Erdoğan, baykuşların gözünün gece görüşünün çok güçlü olmasında ötürü iyi bir fare, kene, yılan, akrep, çekirge ve zehirli örümcek avcısı olduğunu ifade etti.
Baykuşların gündüz dinlenen gece avlanan hayvanlar , gece avcıları sese karşı aşırı duyarlılar. olduğunu gündüz avlanan kartal, şahin, akbaba ve doğan gibi avını sesli değil, sessiz yakalar.
Gece avcılarının zararlı kemirici mücadelesinin 10 milyon yıllık ekolojik süreçle meydana gelmiş. uğursuz ve ölüm getirir diye avcılar tarafından baykuş ailesinin öldürülmesiyle birlikte o bölgede fare, kene, yılan ve zehirli böcek artışında yüzde 500 oranında artış olacağını ileri sürülüyor..
insanlar baykuşlardan korkma yerine, kemirici hayvanlardan korunmak için evlerinin çatı katında bacasında yaşaması için davet etmek, yaşayanları da rahatsız etmeden uzun süre kalmasını sağlamak gerek.
Kırsal alanda ve köylerde ‘baykuş yaşayan evden cenaze çıkar’ sözü geçerliliğini koruyor. Köylerde yaygın olan bu inanışın baykuşların ışıklı, ıssız, harabe, bacalar, ev çatısı, ev tavanında yaşaması ve çıkardığı korkutucu sesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Baykuşlar genelde erkek, dişi ve 2 veya 3 yavrusuyla ailecek yaşıyor. Yıllık bulundukları bölgede ortalama 6 bin fare yakalıyorlar. Baykuşlar, avlarını sese karşı duyarlı oldukları için sessizce avlıyor.
Bir baykuş toprağın ve karın altındaki farenin sesini 100 metreden çok rahat duyuyor. Kanat ve kafa yapısından gündüz avcıları kartal, şahin, atmaca ve akbaba gibi avını gürültü çıkartarak değil, sessiz ve gürültüsüz yakalıyor.
Baykuş, mavi rengi görebilen tek kuştur.
baykuşların boyunlarında 14 tane yani memelilerin iki katı kadar omur vardır ve bu sayede kafalarını 270 derece döndürebilirler. gözleri o kadar hassastır ki tek bir mumun bir futbol sahasını aydınlattığı kadar ışık alan bir yerde hareketsiz duran fareyi görebilir. 
Bir baykuşun 3 tane kaşı vardır. 

ayrıca burada dini açıdan baykuşların uğursuz olmadığıyla ilgili bir yazı buldum. 






28 yorum:

  1. Çok sevimli olmuşlar ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel ve şirin olmuşlar Alanay ellerine sağlık. Vallahi hızına yetişebilene aşkolsun. Sağlıkla kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)yok dileğim ne hızı.ama seviyorum uğraşmayı biliyorsun.teşekkür ediyorum sevgiler..

      Sil
  3. hepsi birbirinden farklı hepsi çok güzel olmuş alanayım...

    YanıtlaSil
  4. Baykuş anahtarlıklara bayıldım, çok şirinler:)) elinize sağlık..
    hiçbir hayvanın uğursuz olacağına inanmam, mümkün değil bakın yazmışsınız ne kadar büyük faydası var özellikle sizin tam tersi yılandan (ıyyyyy yazarken bile ürperdim)çok korkan bir vatandaş olarak çok sevdim baykuşu:))çok cesurmuşsun doğrusu! hani laf olsun diye yazmıyorum..:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim bücürükveben.hoşgeldin.bana göre cesaret değil ama bir çok insanın yılandan korktuğunuda bilmiyor değilim:)

      Sil
  5. Dolunay'cım bu baykuşlar çok ballı ellerine sağlık
    senin bu yeni yayın tarzını çok sevdim çok güzel bilgiler paylaşıyorsun canım ellerin dert görmesin yeni ve öğretici yayınlarını sabırsızlıkla bekliyorum :)
    öptüm canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fatoşum canım benim teşekkür ederim.bende sevdim bu yayın tarzını:) yayınlamadn önce okuyor ve öğreniyorum iyi oluyor.bende öptümmmm

      Sil
  6. Heh!Bu açıklama şahane oldu.Benim gibi baykuş temalarına bayılıpta çevresinden ayyy!tepkisi alanlar için.Anahtarlıklarda muhteşem şirinler.Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)sevindim fundesing ve teşekkür ederim.sevgiler..

      Sil
  7. Yorum yazayım da parmaklarım incinmesin :)

    Anahtarlıklarınız çok cici olmuş gerçekten elinize sağlık. Normalde mesela gece vakti baykuş görsek tırsarız, rüyamıza girer belki, hatta bir tane gerilim filmi izlemiştim başrolde baykuş olan. Ama böyle keçeden kumaştan filan rengarenk yapınca çoook sevimli oluyor nasıl oluyorsa :)

    "Uğur" veya "uğursuzluk" dinimizce doğru olmayan kavramlar, hayatımızda da yeri olmamalı diye düşünüyorum.

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) teşekkür ederim incinmedin incitmedin..düşüncelerine katılıyorum ama inananlar oluyor maalesef.sevgiler.

      Sil
  8. Ayyy çok tatlılar :) Bende de son zamanlarda bir baykuş hayranlığı oluştu, baykuş figürü ile ne yapacağımı bulamıyorum ama, bir kaç fikir alıyorum sizlerden :) Baykuşlar çok güzeller elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim sevgili büşra güzel yorumun için.baykuştan yapılacak o kadar çok şey var ki!çanta tel kılıfı,anahtarlık,yastık yada örtü üzerine aplike,takı vs vs elimden gelen olursa seve seve yardım ederim.sevgiler.

      Sil
  9. Baykuştan yapılan objeleri ben de çok seviyorum.Bilgiler için sağ ol,anahtarlıkların çok hoş olmuş.

    YanıtlaSil
  10. Baykuşları ben de severim Alanaycığım seninkilerde çok güzel olmuş. Baykuş neden uğursuz sayılır diye ben de vakti zamanında araştırma yapmıştım, yok aslında öyle bir şey aksine çok hassas ve sezgileri kuvvetli bir kuş. Murad kuşu da deniyor. Ama ellemeye gelince ki sanırım elleyemem senin besledim dediğin hayvanları... Yazlıkta çok var baykuş ve çok da şirin gözükür gözüme. derin araştıramlarımdan detay bilgi istersen bak burdayaki yazıma

    http://fiammaninguncesi.blogspot.com/2010/10/baykus.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önce yazını okudum şimdi cevap veriyorum öhöm:) konuşmaya başlar gibi yazınca hemen böyle gevşiyorum ya senin karşında:))yazını okudum ve bilmediklerimide gördüm canımcım ayrıca baykuşlarına bir heves le bakıp aklıma yazdım ki ilerde kopya çekebileyim zira yeni telis aldım ha ha..

      Sil
  11. çoook tatlılar hele o kafalarındaki kurdalelere bayıldım ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eylemcim teşekkür ederim yine kayboldun ortalardan nerelerdesin dersler mi çok yoğun?

      Sil
    2. Merhaba Alanay Hocamm, okulum eve çok uzak diye babanemde kalıyordum orda da dikiş makinası yok diye yapamadım birşeyler. ama hazır ordayken sizin duvar süslerinizden yapmayı denedim annem için yapacaktım hani balkonuna assın diye. ilk bir hevesle çizdim yapacaklarımı ama anca iki tanesini bitirebildim geri kalanını da yaza kadar bitiririm belki, elde yapmak çok zormuş:) size de göstermek istiyorum resimlerini çekip link atsam belki bir göz atarsınız:) Bir de yeni duvar süsleri yapmışsınız, onlara da bayıldık:)

      Sil
    3. eylemcim rahatsızım geç dndüm.iyi olmana sevindim ve tabiki göz atarım sen yaz.sevgiler..ve teşekkür ederim canım.

      Sil
    4. Alanay hocam merhaba, anca girebildim çok geçmiş olsun umarım daha iyisinizdir şimdi.

      Sil
  12. Allah allaaaah, 2 duyguyu aynı anda yaşadım. Bu ilginçlik de hazırladığın bu güzel yazı yüzünden oldu alanay'cım. Teşekkür ederim :))
    Önce anahtarlıklarını görünce bi hoşuma gittiler. Tipleri yüzümü güldürdü valla :) Ellerine sağlık. Sonra da baykuşlar hakkındaki bilgilendirmeni okudum. Çok enteresan şeyler öğrendim, düşündürdü beni. Bunun için de emeğine sağlık diyorum. Çok güzel bir yayın olmuş. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  13. bende bu güzel yorum ve beğeni karşısında teşekkür ederim.çook iyi geldi.sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. bayıldım :) ne güzel bilgiler bunlar :)

    YanıtlaSil

yorum yazan parmaklar incinmesin:)